Zoek de juiste maat fietsband.

Op de zijkant van de buitenband staat in de meest gevallen een mm maat bv. 37-622 vul deze maat in en ga direct naar de juist maat.

-

Buitenband Binnenband


Welk ventiel ?

Hollands
Auto
Frans


 

Bandenmaten

Welke banden maat heb ik nodig. Op de zijkant van de buitenband staat de maat van de band.
De meest accurate maat is de millimetermaat. Deze staat aangeduid als 2 cijfers streep drie cijfers op de
zijkant van de band. 37-622 is een veel voorkomende maat zie foto.

banden maat 37-622

Vóór 1980 werd de maat van fietsbanden alleen in inches (") aangegeven. De maat staat op de zijkant (de wang) van de band. Zo'n maat bestaat uit twee of drie getallen. Een inch is 25,4 mm.

Voorbeeld: 28 x 1½

Hierin is 28" de buitendiameter van de band, en 1½" de hoogte en breedte. Men kan nu uitrekenen dat de velgdiameter 25" is. In werkelijkheid heeft het geen zin met een meetlat na te gaan of het klopt, want het zijn slechts nominale maten.

Voorbeeld: 28 x 1¾ x 1¼

Dit is een band met dezelfde velgdiameter als de vorige band, maar nu is de band zowel iets hoger (tweede getal) als smaller (derde getal). De buitendiameter is dus in werkelijkheid iets groter dan 28".

Inchmaten zijn onnauwkeurig en niet eensluidend. Zo worden de velgdiameters 559 mm (mountainbike), 571 mm (kleine racefiets, triathlonfiets en Duitse stadsfiets), 584 mm (Nederlandse transportfiets, Franse toerfiets, nieuwe wielmaat voor mountainbikes) en 590 mm (Nederlandse jeugdfiets) allemaal met 26 inch aangeduid. Op moderne fietsbanden staat de maat volgens verschillende systemen aangegeven. Het eenduidigste is het ETRTO-systeem, dat werkt met millimeters. Daarbij gaat men niet uit van de buitendiameter, maar van de velgmaat, gemeten daar waar de band op rust. Dit heet de schouder van de velg. Dit is gelijk aan de binnendiameter van de band. Daarnaast wordt ook nog het oude systeem in inches vermeld. En bij sommige soorten banden ook nog de traditionele Franse aanduiding. Dit leidt tot veel verwarring. Elk systeem heeft een andere logica en oorsprong, bij de nationale systemen in een ver verleden. Daarentegen heeft de aanduiding 29", ook wel twentyniner, voor mountainbikes met grote wielen, geen historische achtergrond, maar wordt door de fabrikant uitsluitend uit marketingmotieven gebruikt. Deze wielen hebben als maat 622mm, gelijk aan sommige voorheen met 28 inch aangeduide wielen en banden.

ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) is een internationaal instituut gevestigd in Brussel voor de standaardisatie van bandenmaten van gemotoriseerde en ongemotoriseerde voertuigen. Naast fietsbanden ook banden voor motorfietsen, auto's en aanhangers. Het instituut is in 1964 opgericht.

Voorbeeld van het ETRTO systeem: 35-622

Dit is een band met een velgdiameter van 622 mm, en dat kan men met de meetlat nameten. De hoogte en breedte van de band is 35 mm. Iedere band met een binnendiameter van 622 mm past op een velg van die maat, als de breedte niet te veel afwijkt. Bij brede mountainbikebanden wordt een van de breedte afwijkende hoogte van de band niet apart aangegeven, ook niet in de inchaanduiding, die in de USA nog zeer algemeen is.

Het is opmerkelijk dat een grotere inchmaat niet altijd overeenkomt met een grotere millimetermaat:

De klassieke Franse aanduiding wordt naast het ETRTO-systeem nog gebruikt voor banden voor race- en sportfietsen. Zo is 700 x 23C gelijk aan 23-622 ETRTO. 700C is de Franse maat voor standaard racefietsen. 650C is de Franse aanduiding voor racefietsen met kleinere wielen met een diameter van 571mm, in gebruik bij triathleten, kleine wielrensters en jeugdige wielrenners. Om met zekerheid de juiste bandenmaat en daarmee ook de diameter van de velg te weten moet het opschrift op de band bekeken worden. Bij oude banden is dit soms niet meer of moeilijk leesbaar. Door het opmeten van de diameter van het velgbed kan men toch de bandenmaat in mms bepalen. Een veel gemaakte fout is het opmeten van de diameter van wiel met band met een meetlint en de uitkomst dan om te rekenen in inches. Doet men dit met een 23-622 wiel met band = diameter 667 mm, dan lijkt dit ongeveer overeen te komen met 26 inch (= 660 mm). De meest passende aanduiding is in dit geval 28 inch, terwijl dat op deze banden niet staat aangegeven. De reden daarvan is, dat deze banden niet bestonden vóór 1980.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bandenmaat